Gázcseretelep kereső Gázrendelés

Térkép alapállapot  

Találati lista

Drága lehet az illegálisan töltött PB-gázpalack

Tudta Ön azt, hogy óriási felelőtlenség a fekete-töltés, hiszen az ilyen palackok életveszélyt jelentenek a vásárlókra?!

A feketetöltés során a technológiai hiányosságok miatt előfordul, hogy túltöltik a palackokat, ami robbanásveszélyes. Az is gyakori, hogy rosszabb minőségű energiahordozót kap valaki, garanciát pedig nyilván nem vállalnak az eladott termékekre.

Legális PB-gázpalack töltés

Legális PB-gázpalack töltés

Veszélyeztetik környezetük és vásárlóik testi épségét azok, akik illegális PB-palackokkal foglalkoznak. A legális PB-gáz töltőüzemekben szigorúan ellenőrzik a gázpalackokat, időszakos műszaki vizsgálatokon kell átesniük, amelyeken átnézik, megfelelő-e a PB-gázszelep, nincs-e szivárgás, valamint nem repedt-e a PB-gázpalack. A töltést antisztatikus ruhában végzik a dolgozók, hogy egy esetleges elektromos szikra még véletlenül se okozhasson balesetet. A fekete üzemekben ezek a vizsgálatok és biztonsági intézkedések természetesen nincsenek.

Illegális fekete töltő

Sajnos a teljes PB-piacon 10-12 százalék körül van az illegális palackok aránya. Ezek nagy valószínűséggel eleve bűncselekményből származnak, a felhasznált PB-palackokat sok esetben úgy szerzik be, hogy feltörnek legális tárolókat, gázcseretelepeket. Csak az elmúlt két évben több mint 100 alkalommal loptak el PB-palackokat gázcseretelepekről. Ezek nagy valószínűséggel a feketegazdaság szereplőihez kerültek. Megdöbbentő adat, hogy évente 600-800 millió forintos kárt okoznak a magyar államnak az illegálisan töltött PB-gázpalackokat forgalmazók.

PB-gázpalack zárófólia

PB-gázpalack zárófólia

A lopott PB-palackokban található maradékokat összefejtik, majd pedig hamis zárófóliával adják el. Persze, vannak, akik a látszatra sem adnak, és semmiféle fóliát nem használnak. Sajnos sokan megfeledkeznek arról, hogy a túltöltött PB-gázpalack időzített bombává válhat, hiszen a belsejében uralkodó nyomás miatt hőre, vagy ütésre sokkal érzékenyebben reagál, mint a hivatalosan töltött tárolók. Az is komoly probléma, ha az ellenkezője történik, vagyis az előírtnál kevesebb gáz kerül a PB-gázpalackokba. Hiába tűnik így olcsóbbnak a csere, összességében mégis ráfizetés a feketén vásárolt PB-gázpalack, hiszen hamarabb kiürül a tartály, illetve a fűtőérték is alacsonyabb lehet, mint a hivatalos szolgáltatóknál, azaz a legális gázcseretelepeken vásárolt PB-gáz esetében. Télen különösen veszélyes és sokba kerülhet, ha valaki PB-gázzal fűt és a vártnál korábban fogy el az energia.

Prímagáz által forgalmazott PB-gázpalackok

Prímagáz által forgalmazott PB-gázpalack típusok

A robbanásveszély mellett anyagilag is kockázatos feketén töltött PB-palackokat vásárolni, hiszen nincs garancia a minőségre. Csak a legális forgalmazóknál (gázcseretelepeken) vásárolt termékek esetében lehetünk biztosak abban, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű energiahordozót tartalmaznak. Ha rossz minőségű PB-gázt használ valaki, az kárt tehet a gázkészülékekben is: pl. a fúvókákban szennyeződés rakódhat le. A javítás költsége lényegesen több annál, amit esetleg azzal nyertek, hogy a piaci ár alatt szerezték be a Pb-gázt.

PB-gázpalack súlyellenőrzése

PB-gázpalack súlyellenőrzése

A vevők sok esetben nem is tudják, hogy illegális palackot vesznek. Érdemes a PB-palackokat leméretni a gázcseretelepeken, így kiderül, ha túl vannak töltve. A fekete töltés során gyakori, hogy túltöltenek, mert a házilag barkácsolt eszközök nem olyan precízek, mint a töltőüzem gépei. A normál palacknál a névleges töltősúly és a tárasúly összege alatt kell lenni néhány dekával a mérlegen mutatott értéknek. Az is figyelmeztető jel, ha a palack nyakán lévő érvényességi dátum lejárt. A normál rotáció során ez nem fordulhat elő, amint bekerül cserére egy PB-gázpalack, amelynek hamarosan lejár az érvényessége, megvizsgálják, és beütik az új érvényességi időt. Érdemes megvizsgálni a zsugorfólia épségét is, a legálisan töltött PB-palackok mindegyikének szelepére és nyakára zárófólia kerül.

Prímagáz Futár

Prímagáz Futár - cipekedés nélkül, kényelmesen!

Ezek alapján mindenképpen javasolt, hogy a PB-gázpalackot csak legális forrásból, azaz gázcseretelepről szerezzen be! Használja a PB gázcseretelep keresőt és találja meg a zászlót, vagy hívja a Prímagáz Futárt és spóroljon a kiszállításon!

Prímagáz gázcseretelep zászló


Üzemeltessen gázcseretelepet

Rendelkezik megfelelő nagyságú és műszaki adottságú területtel, ami forgalmas helyen található? Szeretne új bevételi lehetőséget? Üzemeltessen gázcseretelepet!
Vegye fel kollégáinkkal a kapcsolatot az alábbi űrlapon és kérje ajánlatunkat!